středa 26. září 2018

Jak pečovat o nábytek z masivu?

Nábytek z masivu nádherně voní přírodou a má unikátní strukturu letokruhů, takže nikdo na světě nebude mít úplně stejný kousek. Kromě toho má masivní nábytek celou řadu dalších výhod. Patří mezi ně například dlouhá životnost, zdravotní nezávadnost a snadná úprava. Prostě dřevo je materiál ověřený staletími. A není snadné ho nahradit umělou náhražkou.


Vhodná péče o masivní nábytek prodlouží životnost

A teď základní otázka. Co to jsou ony ideální podmínky? Nábytek z masivu by měl být umístěn v prostředí se stálou vlhkostí vzduchu přibližně od 40 do 60 %. Dřevo totiž ve vlhkém prostředí absorbuje vodu a tím zvětšuje objem. Naopak v suchém prostředí dřevo sesychá a dochází ke smršťování. V extrémních případech může dojít k nevratnému poškození nábytku. Obdobně je dřevo citlivé také na změnu teplot, proto je vhodné, aby byl masivní nábytek umístěn v prostorách, kde je teplota dlouhodobě kolem 20 °. V bytech a domech lze většinou téměř ideálních podmínek dosáhnout pravidelným větráním. Pomáhá také mírný průvan v místnosti.

Nábytek z masivu by neměl být umístěn ani v těsné blízkosti topných těles. Právě tam by docházelo k častým změnám teplot, k vysušování.

Vhodné nejsou ani další místa s extrémními podmínkami. Masivní nábytek bez povrchové úpravy by neměl být ani v extrémně vlhkém prostředí (třeba v koupelně), nebo na přímém slunci.

Většinu limitů nábytku z masivu je možné odstranit vhodnou povrchovou úpravou. Masivní nábytek totiž může mít olejovaný, lakovaný i voskovaný povrch.

Náš tip: Do teplotně a vlhkostně nestálého prostředí volte masivní nábytek z průběžně lepené spárovky. Tato technologie zaručuje pevnost a tvarovou stálost nábytku. I proto jsou desky našich masivních stolů z průběžně lepené spárovky.

Péče o masivní nábytek s lakovaným povrchem

Jedná se o nejběžnější povrchovou úpravu nábytku z masivu. Čištění takového nábytku je hračka. Na běžné setření prachu stačí použít obyčejný suchý hadřík. Pokud je třeba odstranit výraznější nečistotu, je vhodné hadřík navlhčit, nebo použít speciální čistící prostředky na lakovaný nábytek.  Obyčejné čistící prostředky raději nepoužívejte, protože dezinfekční složky mohou nevratně poškodit lakovanou vrstvu. A to přeci nikdo nechce. Důležité je nezapomenout následně lakovaný povrch vytřít do sucha.

Tip: Kdyby náhodou došlo k drobnému poškození lakovaného povrchu, existují retušovače škrábanců, které dokáží zamaskovat menší vrypy. Pokud má poškození závažnější charakter je nezbytné celé místo přebrousit a opětovně nalakovat.

Péče o masivní nábytek s voskovaným povrchem

K čištění drobných nečistot stačí opět použít suchý, nebo lehce navlhčený bavlněný hadřík. Ale pozor. Vyhněte se utěrkám z mikrovlákna, protože by mohlo dojít k poškození povrchu. Opravdu stačí obyčejný bavlněný hadřík. Pokud nábytek z masivu s voskovanou úpravou vyžaduje intenzivnější údržbu, lze použít slabý roztok vody a čistícího prostředku na mýdlové bázi (poměr by měl být 100:1). Obloukem se vyhněte agresivním čistícím prostředkům na bázi kyselin, přípravkům s louhem a leštěnkám s rozpouštědly. Po omytí je nutné celou plochu důkladně vysušit.

Jednou za čas je vhodné provést celkovou renovaci voskovaného povrchu, aby se nábytek z masivu opět krásně leskl. Zpravidla se renovace provádí jednou za 1 až 3 roky, a to v závislosti na intenzitě používání. Vosk lze na dřevěnou plochu nanášet pomocí měkkého hadříku, pěnové gumy nebo štětce. Zhruba za 24 hodin se vosk vsákne do struktury dřeva a je možné provést závěrečné přeleštění suchou utěrkou.

Tip: Pozor na horké předměty. Vosk je materiál, který se při zahřátí rozpustí. Když na stůl z masivu s voskovaným povrchem položíte horký předmět, dojde k porušení vrstvy a bude nutná její renovace. Ušetřete si práci a používejte podložky.

Péče o masivní nábytek s olejovaným povrchem

Čištění je opět velice snadné. Vystačíte si s prachovkou, bavlněným hadříkem a trochou vody. Důležité je nenechat nečistotu na nábytku s olejovým povrchem zaschnout. Snažte se špínu odstranit neprodleně, aby se nestačila vsáknout do struktury povrchu. Pokud nečistota nejde umýt suchým nebo navlhčeným hadříkem, je možné použít slabý mýdlový roztok. Nikdy však nepoužívejte čistící pasty, kaše, prášky a další látky, které by mohly poškodit povrch masivního nábytku.

Tip: Renovace olejovaného povrchu je velice snadná. Stačí jednou za 2 až 3 měsíce nanést speciální olej na nábytek z masivu pomocí hadříku. Nábytek se bude opět lesknout.

9 komentářů:

  1. My máme nábytek z masivu v celém domě. Jednak se mi masivní nábytek líbí nejvíc a pak se také nebojím, že by se nábytek za pár let rozpadl. Nijak zvlášť o něj ale nepečuji. Akorát z něj jednou za čas otřu vlhkým hadrem prach. Když není nábytek venku ve vlhku, tak podle mě nepotřebuje žádnou speciální péči :-) .

    OdpovědětVymazat
  2. To se dost hodí. Já mám v garáži jeden stůl z teakového dřeva, který máme opravdu hodně dlouho. Bohužel jsem se o něj moc nestaral, takže podle toho také vypadá. Letos bych ho ale rád zkusil obrousit a nějak nalakovat. Snad ještě půjde zachránit. Byla by škoda o něj přijít.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, ty vypadají naprosto bombově! My teď s přítelem řešíme stěhování, takže se po výbavě do bytu dost koukám. On se živí jako ilustrátor a tak je pro něj nějaký pořádný pracovní stůl zásadní! On ale tvrdí, že by si nějaký stůl sám rád vytvořil, tak jsem na něj zvědavá. Pro jistotu mu ale pořídím nějaké ochranné pomůcky, aby si při tom neublížil! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Ráda bych poděkovala autoru tohoto článku za cenné rady ohledně péče o masivní nábytek. Právě jsem si objednala nový masivní stůl a židle a těším se, až je budu moci začít používat. Jelikož se nejednalo zrovna o nejmenší investici, určitě jim budu věnovat maximální péči, aby vydržely, co nejdéle.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc se mi líbí jakým stylem jste článek napsali, to jak by měl člověk udržovat a pečovat o nábytek z masivu pochopí snad úplně každý. Máme v rodinném domku jídelní stůl z masivu v kuchyni, takže se tipů rozhodně budeme držet. Na zahradě zase máme 2 větší hranaté skládací stoly.

    OdpovědětVymazat
  7. Jako ten masiv je občas docela složitý, ale když se o něj člověk stará a trochu se k němu chová, tak je to fajn věc. Vlastně to nejlepší možné, protože to vydrží skutečně dlouho. My máme vestavěné kuchyňské spotřebiče právě do masivu a musím říct, že to bylo snad to nejlepší rozhodnutí, jaké jsme mohli doma se ženou při plánování kuchyně udělat. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám ráda nábytek z masivu a nedávno jsem si koupila stůl se žulovou deskou. Jeho robustní konstrukce a elegantní design jsou skvělou kombinací síly a krásy. V jednom starožitnictví jsem si koupila starožitný porcelánový servis, který se krásně vyjímá na tomhle stole. Každý talířek i šálek je originální a budeme je používat při svátečních rodinných obědech k dezertu.

    OdpovědětVymazat
  9. dobře ladilo. Naštěstí jsem na internetu narazila na ovčí kožešiny, které jsou přesně doplňkem k takovému nábytku. Krásně dodali celé místnosti útulnost a pocit tepla. Když je chladno, tak ještě mě perfektně zahřejí.

    OdpovědětVymazat